Nože - základ kuchyne
05. 08. 2014
V prvom rade sa pri výbere zamyslite, či sú nože, ktoré používate takmer denne, adekvátne námahe a času, ktorý strávite v kuchyni. Dôležité je tiež nepodceniť kvalitu, pretože aj obyčajné krájanie sa odzrkadľuje na kvalite potravín, zachovaní vitamínov, stopových prvkov a ďalších látok potrebných pre život. K základnej výbave domácnosti by mali stačiť tri–štyri nože; (šéf)kuchársky, filetovací a vykosťovací .
V prvom rade sa pri výbere zamyslite, či sú nože, ktoré používate takmer denne, adekvátne námahe a času, ktorý strávite v kuchyni.
Dôležité je tiež nepodceniť kvalitu, pretože aj obyčajné krájanie sa odzrkadľuje na kvalite potravín, zachovaní vitamínov, stopových prvkov a ďalších látok potrebných pre život.
K základnej výbave domácnosti by mali stačiť tri–štyri nože; (šéf)kuchársky, filetovací a vykosťovací .
Všetky ostatné (na syr, lúpanie, špikovanie atď.) vám varenie uľahčia a spríjemnia, no ak spomenuté činnosti nerobíte denne, zaobídete sa aj bez týchto nožov.
Najdôležitejším pomocníkom je šéfkuchársky alebo univerzálny kuchynský nôž.
Správny výber
Okrem odlišností v kvalite a zložení ocele sa nože líšia tvarom a spracovaním rukoväte. Tá býva vyrobená z dreva, plastu alebo kovu, a musí byť dobre ergonomicky tvarovaná. Vyberte si taký nôž, ktorý vám pohodlne sadne do ruky.
Rozhodujúca je celková hmotnosť, ako aj vyváženosť medzi čepeľou a rukoväťou, ktoré určujú, ako sa vám bude s nožom krájať. Keďže laik nemá šancu zorientovať sa v označeniach nožiarskych ocelí, kúpou všeobecne osvedčenej značky nič nepokazíte.
Ak pracujte dennodenne v kuchyni, ste profesionálom, alebo vás proste nekonečne baví variť či piecť, uprednostnite profesionálnych výrobcov nožov.
Materiálom použitým na výrobu čepele by mala byť oceľ, ktorá odpradávna spĺňa požadovanú tvrdosť a vyhovuje technologickým štandardom.
Novinkou sú tiež japonské keramické čepele, ktoré sú extrémne ostré (dlhodobo bez brúsenia), nemagnetické, nekorodujú, dajú sa používať viac menej univerzálne, ale ich dodatočné brúsenie je dosť komplikované.
Starostlivosť
Kvalitný nôž je investíciou, ktorá vám vydrží celý život. Samozrejme za predpokladu, že sa oň budete dobre starať.
Napríklad je dôležité vedieť, že nože v žiadnom prípade nepatria do umývačky. Po použití ich umyte teplou vodou so saponátom a vytrite do sucha. Raz za čas je dobré ich zľahka naostriť brúskou (na ostrenie) a ocieľkou (na jemné doostrenie), ktoré sú na to výhradne určené.
Toto príslušenstvo môžete zakúpiť v domácich potrebách alebo u výrobcu.