Sprievodca výberom súpravy riadu
08. 11. 2014
Trápite sa s výberom správnej súpravy riadu pre vašu domácnosť ? Nie je ľahké si dobre vybrať. Počet značiek akoby sa každým dňom zvyšoval, výber je obrovský s materiálmi líšiacimi sa od nerezovej ocele, cez hliník, liatinu až po meď. A výber robia ešte ťažším riady zložené s dvoch a viacerých kovov.
Sprievodca výberom súpravy riadu
Berúc všetky tieto informácie na vedomie, ako sa teda rozhodnúť pre správny druh riadu aby vyhovoval vám aj vášmu rozpočtu ? Odpoveďou je presne vedieť čo chcete predtým než to kúpite. V skratke to znamená, že sa musíte dostatočne informovať, aby ste sa vedeli správne rozhodnúť. (My vám s tým pomôžeme.)
Na čo sa pozerať pri vyberaní súpravy riadu
Vodivosť tepla – Niektoré kovy sú lepšie vodiče tepla ako iné. Napríklad meď je veľmi dobrý tepelný vodič, zatiaľ čo nerezová oceľ nie je. Čím je kov lepším vodičom tepla, tým lepšie a rovnomernejšie sa jedlo upečie. Tiež to znamená, že keď pridáte alebo uberiete plyn, medený hrniec zmení svoju teplotu rýchlejšie ako nerezový.
Cena – Cena ktorú ste ochotní zaplatiť za váš nový riad bude pravdepodobne rozhodujúci faktor v tom, čo kúpite. Zlaté pravidlo pri kúpe riadu je kúpiť to najlepšie, čo si môžete dovoliť.
Odolnosť – Niektoré typy riadu si zachovajú svoj vzhľad a vydržia dlhšie ako ostatné. Nerezová oceľ je v tomto ohľade považovaná za najlepšiu.
Reaktivita s jedlom – Niektoré kovy zvyknú reagovať s istým druhom jedla. Hliník má napríklad tendenciu reagovať s paradajkami a inými kyslými potravinami. To znamená že vaše jedlo môže ten kov absorbovať, takže pri výbere si na to dajte pozor.
Starostlivosť – Aj miera starostlivosti o riady sa na základe ich zloženia líši. Zatiaľ čo medeným a liatinovým riadom treba pri údržbe venovať viac pozornosti, riady z nerezovej ocele sú na údržbu oproti nim nenáročné.
Výhody a nevýhody rozličných typov riadov Väčšina ľudí nerozumie zloženiu a ani prečo sú niektoré typy riadov lepšie ako tie druhé. Poďme sa teda pozrieť na výhody a nevýhody každého z nich. |
|||||
Riad z nerezovej ocele je najrozšírenejší vo väčšine domácností. Nerezová oceľ je zliatina ocele, uhlíka a chrómu vďaka čomu je odolný voči korózii. Nerezová oceľ je výborná voľba, ALE kvôli slabej vodivosti tepla je dôležité si zvoliť nerezový riad s medeným alebo hliníkovým dnom. Bez neho sa vaše jedlo upečie nerovnomerne. Výhody Relatívne lacný Trvácny Odolný voči poškriabaniu Dlho si zachová svoj lesk Nereaguje s jedlom Odolný voči preliačeniu Nevýhody Nie je dobrý vodič tepla
|
Liatina je používaná na výrobu riadu už stovky rokov. Tí ktorí používajú liatinový riad si ho nevedia vynachváliť pre jeho výnimočné schopnosti. Avšak jeho údržba nie je najľahšia, treba sa oň starať aby fungoval tak ako má. Je extrémne odolný, preto nie je nič nezvyčajné nájsť liatinové súpravy riadu ktoré kolujú z generácie na generáciu. Výhody Relatívne lacný Extrémne trvácny Dobrý vodič tepla Nevýhody Reaguje s korenistými jedlami Treba ho pravidelne udržiavať Je ťažší než ostatné druhy riadov Môže hrdzavieť pokiaľ sa neudržiava
|
V súčasnosti sa hliník používa pri výrobe viac ako 50% riadov pre jeho výbornú tepelnú vodivosť. Hliník je mäkký kov a môže sa ľahko poškriabať alebo preliačiť. Taktiež môže reagovať s istými jedlami, preto býva často vložený medzi inými materiálmi. Často uvidíte riad z nerezovej ocele s vrstvou hliníka, ktorý poskytuje výhody oboch materiálov. Hliník je často upravovaný procesom, ktorý sa volá anodizácia. Ide o nanášanie vrstvy oxidu hlinitého na povrch, čím sa hliník stáva odolným voči poškriabaniu a reakciám s jedlom. Hliníkový riad býva taktiež často pokrytý nepriľnavým povlakom, ktorý zabraňuje pripáleniu potravín. Výhody Výborný vodič tepla Nevýhody Reaguje s kyslým jedlom Ľahko sa poškriabe a preliači
|
Medený riad je často používaný profesionálnymi kuchármi pre svoju vynikajúcu tepelnú vodivosť. Avšak býva pomerne drahý, preto ho vo väčšine domácností neuvidíte. Meď býva často vkladaná medzi vrstvy iných kovov ako napríklad nerezovej ocele. Kuchári používajú medený riad z jedného dobrého dôvodu. Výborne vedie teplo čo znamená, že sa vie veľmi rýchlo zahriať a rovnako rýchlo sa prispôsobiť zmenám teploty. Vďaka tomu majú nad svojim jedlom väčšiu kontrolu. Výhody Výborná vodivosť tepla Nevýhody Reaguje s kyslým jedlom Je pomerne drahý Vyžaduje si pravidelné čistenie
|
Tipy na záver:
Premyslite si ktoré časti riadu potrebujete ešte predtým než sa vydáte do obchodu. Nemá zmysel kupovať 20 dielnu súpravu, keď z nej budete nakoniec používať len pár kusov.
Zakúpenie celej súpravy je však zvyčajne výhodnejšie, akoby ste si ku ju kupovali po kusoch. Ale ako už bolo spomenuté, pokiaľ nebudete používať celú sadu, rozmyslite si či sa vám jej kúpa naozaj oplatí.
Kúpte to najlepšie, čo môžete.
Konečné rozhodnutie
Rozhodnutie či kúpiť riad z nerezovej ocele, liatiny, medi alebo hliníka je naozaj individuálne a záleží na tom, koľko času v kuchyni trávite, vašich skúsenostiach a v neposlednom rade na vašom rozpočte.
Kvôli svojej flexibilite, použiteľnosti a cene by bola na vrchole rebríčka nerezová oceľ. Jej výhody prevažujú jej nevýhody. Avšak jej slabá stránka o ktorej sme sa už zmienili je slabá vodivosť tepla, ktorá je dôležitá keď chcete mať vaše jedlo prepečené rovnomerne.
Riešením môže byť riad zložený z viacerých vrstiev rozličných kovov. Pri nákupe teda hľadajte nerezový riad s vrstvou medi alebo hliníku. Ten s medenou vrstvou býva drahší, ale ponúka lepšiu tepelnú vodivosť.
Dajte si záležať na svojom výbere, kúpte ten najlepší produkt ktorý si môžete dovoliť, dodržujte pokyny výrobcu čo sa týka údržby a budete odmenení rokmi dobrej služby vašich riadov a varenie si budete užívať.